Business Legal Update 05/2024

Prinášame Vám prehľad najdôležitejších noviniek z právnych predpisov SR, vybranej rozhodovacej praxe súdov, ako aj zaujímavých informácií zo sveta práva za uplynulé obdobie. Lex atentát, nový zákon o strategických investíciách, pripravovaný zákon o ochrane prírody a krajiny a mnoho iných noviniek nájdete v našom BLU 05.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

news and coffe


Online nakupovanie sa zmení: Aké novinky čakajú e-shopy a online trhy?

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa prináša od 1. júla okrem mnohých iných zmien tiež zvýšenú ochranu spotrebiteľov v online svete. Upravuje reguláciu online trhov, spotrebiteľských recenzií, prináša nový typ zmlúv pre digitálne služby i vyššie pokuty. Zistite viac v článku Kataríny KováčovejMateja Škultétyho.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

digitalny svet


Pripravte sa na zmeny od 1. 7. 2024

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa prinesie od 1. júla viaceré podstatné zmeny vo vzťahoch k spotrebiteľom, a to nie len pre obchodníkov.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

Ochrana spotrebitela


Business Legal Update 04/2024

Prinášame Vám prehľad najdôležitejších noviniek z právnych predpisov SR, vybranej rozhodovacej praxe súdov, ako aj zaujímavých informácií zo sveta práva za uplynulé obdobie. Nový zákon o ochrane spotrebiteľaESG report, ako súčasť výročnej správy, novela zákona o cenných papieroch a mnoho iných noviniek nájdete v našom BLU 04.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

blu_lady_04_2024


Opäť sme podporili podujatie Ruky spoja ruky

V Národnom rehabilitačnom centre v Kováčovej sa uskutočnil 12. ročník benefičného koncertu Ruky spoja ruky. Bol určený pre pohybovo zdravotne postihnutých zo zariadení v Kováčovej a pre mentálne a zdravotne postihnuté deti i dospelých. Naša kancelária podujatie i tento rok podporila.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

Ruky web


Sme jednotkou vo Verejnom obstarávaní a v Logistike a dopravných stavbách

Vydavateľstvo EPRAVO Group v spolupráci s týždenníkom TREND vyhlásili víťazov 12. ročníka renomovanej súťaže Právnická firma roka 2024. Naša kancelária už po dvanásty krát zvíťazila v kategórii Verejné obstarávanie, keď obhájila prvenstvá z predchádzajúcich jedenástich ročníkov. Okrem toho sme zvíťazili aj v kategórii Logistika a dopravné stavby.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.


Zvýšenie náhrady za používanie vlastných vozidiel pri pracovných cestách

Zamestnávatelia a mzdoví účtovníci pozor! Od 1. mája 2024 sa opäť zvyšuje suma základnej náhrady za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách. Prečítajte si viac v článku Martiny Poliačikovej.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

Nahrady


Business Legal Update 03/2024

Prinášame Vám prehľad aktuálnych noviniek za marec 2024 z právnych predpisov SR, vybranej rozhodovacej praxe súdov, ako aj zaujímavých informácií zo sveta práva.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

BLU


Naďa Roštek, nová posila pre náš tím!

Od 1. apríla rozšírila rady našich partnerov kolegyňa Naďa Roštek, ktorá sa k nám vracia po osemročnej „prestávke“ v korporátnej a privátnej sfére. Prichádza na pozíciu vedúcej partnerky pre oblasti práva hospodárskej súťažecompliance. Okrem toho bude kľúčovou posilou v novej, rýchlo sa rozvíjajúcej oblasti ESG (z angl. Environmental, Social & Governance).

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

Nada


Veľkonočná nádielka v The Legal 500!

V tohtoročnom rankingu renomovanej medzinárodnej publikácie The Legal 500, ktorý vyšiel tesne pred Veľkonočnými sviatkami, zožala naša kancelária opäť vynikajúce hodnotenia. Pri porovnaní s poslednými rokmi pritom vnímame trend zlepšovania, čo nás teší ešte viac.

Sme rankovaní vo všetkých oblastiach hodnotených na slovenskom trhu právnych služieb, čo je úspech sám o sebe. Už tradične sme obhájili najvyššiu pozíciu Tier 1 v oblastiach Projekty a energetikaNehnuteľnosti a výstavba. Náš partner Ján Azud tiež obhájil svoje vedúce postavenie Leading Individual v Projektoch a navyše získal rovnaký osobný ranking aj v Nehnuteľnostiach. Peter Bartoš, ďalší z našich partnerov, bol tento rok po prvý raz zaradený medzi Next Generation Partners.

Sporovej agende si stabilne držíme pozíciu v Tier 2. Rovnako aj vo Fúziách a akvizíciách, korporátnom a obchodnom práve a tiež v Pracovnom práve zotrvávame v Tier 3. Hodnotenie uzatvárajú Bankovníctvo, financie a kapitálové trhy v Tier 4. Viacerí naši kolegovia sú hodnotení, ako odporúčaní právnici, teda Recommended Lawyers.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

Legal500_2024


Obhajujeme skvelý ranking v Chambers Europe

V nedávno zverejnenom rankingu Chambers Europe 2024 sme opäť obhájili skvelé umiestnenia v kľúčových oblastiach právnej praxe. V oblasti práva nehnuteľností sme vo vynikajúcom Band 2, čo reálne znamená, že v tejto oblasti podľa Chambers and Partners patríme medzi TOP 5 právnických firiem na Slovensku. Ďalej je to výborný Band 3 v sporovej agende, práve hospodárskej súťaže a v práve reštrukturalizácií a insolvencie. Náš výpočet uzatvára korporátne právo, fúzie a akvizíce v Band 4. Okrem toho náš managing partner Jaroslav Ružička už 18 rok po sebe potvrdil najvyšší osobný ranking v korporátnom práve, fúziách a akvizíciách.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

ChambersEu2024


Obchodníci, pozor! Označovanie cien tovarov čakajú zásadné zmeny

V parlamente smeruje do druhého čítania nový zákon o ochrane spotrebiteľa. S jeho účinnosťou by malo dôjsť k zavedeniu konkrétnej úpravy znižovania cien tovarov a uvádzania zliav. Po novom zákon výslovne zakotví povinnosť, aby obchodník v každom oznámení o znížení ceny tovaru uviedol aj predchádzajúcu cenu. Viac sa dozviete v článku Dagmar GodárskejMateja Šklutétyho.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

Znizovanie cien


Vynikajúci ranking v Sporovej agende

V aktuálnom rankingu publikácie Chambers Global 2024 od renomovanej rankingovej agentúry Chambers and Partners sa naša kancelária v oblasti Sporovej agendy (Dispute Resolution) umiestnila na 3. priečke (Band 3). Keď si uvedomíme, aká extrémna je konkurencia práve oblasti sporovej agendy na Slovensku a uvážime, že za danú oblasť boli vrátane nás rankované iba 4 kancelárie, jednoznačne hodnotíme toto tretie miesto, ako veľký úspech, ktorý nás motivuje k ďalšej kvalitnej práci.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

CH Global


Veselé Vianoce a úspešný Nový rok

Drahí priatelia, ďakujeme Vám za všetky príjemné chvíle, ktoré sme spolu mohli stráviť v priebehu tohto končiaceho sa roku. Prajeme Vám šťastie, pohodu a oddych počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov. Zároveň Vám želáme veľa pozitívnych podnetov vo Vašej práci, či biznise, aby ten nadchádzajúci rok 2024 bol pre Vás tak úspešný, ako si sami želáte.


Podporili sme OZ Snepeda

S radosťou sme i tento rok podporili OZ Snepeda, ktoré sa venuje aktivitám pre sluchovo postihnutých. Boli sme hlavným partnerom podujatia Spolu s vami, spolu s nami II, ktoré sa uskutočnilo 9. decembra. Akcia bola zároveň krstom knihy Mozaika ticha. Na svoje si prišli i deti, ktoré prišiel navštíviť a obdarovať Mikuláš.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

snepeda web post


Pomáhame deťom s vážnymi ochoreniami

Aj v tomto roku sme v predvianočnom čase podporili Charitu Agape v ich dlhoročnom úsilí o pomoc deťom s vážnymi ťažko liečiteľnými ochoreniami a ich rodinám, pre ktoré je nesmierne náročné zabezpečiť pre ne potrebnú starostlivosť. Sme radi, že sme svojim dielom mohli prispieť.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

charita agape


Hrubé palacinky, tenká trpezlivosť?

Slovenskom už niekoľko dní koluje „závažná“ informácia o tom, že právoplatne odsúdený Marian Kočner mal mať problém s množstvom múky, teda hrúbkou vo väznici podávaných palaciniek, ktoré zhodou okolností pripravoval iný, verejnosti dobre známy právoplatne odsúdený – Mikuláš Černák. Právnici našej kancelárie sa na túto problematiku pozreli z odborného hľadiska. Prečítajte si ich postrehy.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

hrube palacinky


Sme 3. najväčšia právnická firma v počte advokátov na Slovensku

V aktuálnom rebríčku 10 najväčších právnických firiem na Slovensku, ktorý každoročne pripravujú mesačník The Slovak Spectator a denník SME, sme opäť získali skvelé umiestnenia vo viacerých kategóriách. Vzhľadom na veľkú konkurenciu 73 hodnotených firiem a kancelárií sú to výsledky, ktoré nás naozaj tešia. V hlavnej kategórii v parametri Počet advokátov sme 3. najväčší na Slovensku! V celkovom poradí sme sa umiestnili na 7. mieste a v rebríčku domácich kancelárií sme obhájili 4. priečku. Získali sme aj umiestnenia v TOP 10 vo viacerých rebríčkoch podľa oblastí práva a sektorov ekonomiky.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

10 largest


Zmeny v zákone o verejnom obstarávaní – 6. časť

Od roku 2018 publikujeme každoročný súhrn zmien v pravidlách verejného obstarávania a systéme revíznych postupov podľa slovenského zákona o verejnom obstarávaní. Aké sú najvýznamnejšie zmeny, ktoré priniesol rok 2023, resp. prinesú najbližšie mesiace, sumarizuje náš partner a expert na verejné obstarávanie, Ján Azud.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

public procurement


Minimálna mzda na rok 2024

Dňa 27. septembra 2023 bolo v Zbierke zákonov SR publikované Oznámenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (Oznámenie č. 372/2023 Z. z.) o výške minimálnej mzdy na rok 2024. Minimálna mzda na rok 2024 sa zvyšuje. Ako, to sa dozviete v článku Martiny Poliačikovej.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

mini. mzda 2024


Zamestnávatelia, pozor! Nové sumy stravného účinné od 1. októbra 2023

Novým opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 368/2023 Z. z. sa s účinnosťou od 01.10.2023 menia sumy stravného. Prečítajte si detaily v článku Martiny Poliačikovej.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

stravne 1.10.2023


Ekonomických migrantov môže polícia vyhostiť. Má to však háčik

V piatok 15. septembra 2023 od 06:00 hod. prestala platiť mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19. Jednou z najaktuálnejších tém, ktorej sa média, politici i široká verejnosť v týchto dňoch intenzívne venujú, sú nelegálni migranti a vydávanie akéhosi „papierika“, ktorý povoľuje zotrvanie príslušníka tretej krajiny na Slovensku aj v prípade, že sa tu zdržiava nelegálne. O aký inštitút vlastne ide, a aký vplyv naň malo zrušenie mimoriadnej situácie, vysvetľujú v článku naši kolegovia Ján AzudMatej Škultéty.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

migranti


Stabilne sa zlepšujúci ranking v IFLR1000

V aktuálnom rankingu IFLR1000 sme i tento rok potvrdili popredné postavenie našej kancelárie na Slovenskom trhu právnych služieb. Stabilne si udržiavame vysoký ranking vo všetkých relevantných oblastiach. V osobných rankingoch právnikov sme dokonca zaznamenali významný úspech. Náš partner Ján Azud postúpil v oblasti Project development na najvyšší ranking Market leader! V oblasti Project development sme si pritom obhájili najvyšší ranking Tier 1. V oblastiach M&A a Banking and finance si udržiavame ranking v Tier 3.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

IFLR_2023


Ďalšie zvýšenie náhrady za používanie vlastných vozidiel pri pracovných cestách

Zamestnávatelia a mzdoví účtovníci pozor! Od 1. júla 2023 sa opäť zvyšuje suma základnej náhrady za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vydalo dňa 27. júna 2023 nové Opatrenie č. 247/2023 Z. z., ktorým po 3 mesiacoch opäť zvyšuje sumy základnej náhrady za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách. Prečítajte si viac v článku Martiny Poliačikovej.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

Vozidla


POZOR! Nové označenie údajov spoločnosti od 1. 6. 2023

Mali ste pôvodne Vašu obchodnú spoločnosť zapísanú v obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I alebo Okresného súdu Košice I? Ak áno, pravdepodobne ste obdržali do Vašich dátových schránok informáciu o zmene súdu, ktorý vedie obchodný register. Radi by sme Vám preto pripomenuli a doplnili, že od 1. 6. 2023 je potrebné na všetkých Vašich zmluvách, obchodných listoch, objednávkach, faktúrach, či iných obchodných dokumentoch uvádzať nový názov súdu, ktorý vedie obchodný register, v ktorom je Vaša spoločnosť zapísaná. Aké úpravy v dokumentoch to prakticky znamená, zistíte článku Petra Ružičku.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

zmena 1. 6.


Zamestnávatelia pozor! Nové sumy stravného účinné od 1. júna 2023

Novým opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 171/2023 Z. z. sa s účinnosťou od 1. 6. 2023 menia sumy stravného. Prečítajte si detaily v článku Martiny Poliačikovej.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

Stravne


Pomáhame štátu s významnými investíciami: Po Volve, Winkelmann

Po úspešnom minuloročnom projekte pritiahnutia miliardovej megainvestície automobilky Volvo na východné Slovensko sme mali možnosť i v tomto roku pomôcť Ministerstvu hospodárstva Slovenskej republiky so získaním ďalšej významnej investície. Ide o nemeckú skupinu Winkelmann, nadnárodného spracovateľa kovov pre rôzne priemyselné využitie. Tím našej kancelárie pod vedením partnera Jána Azuda podporoval Ministerstvo hospodárstva pri príprave a negociácii investičnej zmluvy.

Podrobnejšie informácie nájdete tu.

Winkelmann

 

array(1) { ["sid"]=> string(32) "7225d757cc99842ca2eb5103578e243a" }